Luuk van het Donderbos

VERLIEFD OP DE APPENZELLER SENNENHOND

Jaren geleden reed ik (Ragonda) op de fiets samen met mijn man Nol door Leiden. Toen we langs een dierenwinkel reden, keek ik door het raam naar binnen en ik was op slag verliefd….!

Ik stopte en vloog de winkel binnen, mijn man Nol erachter aan. We vroegen of we even bij de hond mochten kijken en tot onze verbazing zagen we nog meer van deze prachtige honden, maar dan in een kleine uitvoering, puppy’s.  We vroegen welk ras dit was, want wij hadden deze prachtige honden niet eerder gezien. De man vertelde dat hij de eigenaar was van deze Appenzeller Sennenhonden, hij had ze voor een dagje meegenomen naar de winkel. Dit was onze eerste kennismaking met een Appenzeller Sennenhond en ik wist dat onze volgende hond een Appenzeller zou zijn.


Thuis hebben we direct alles opgezocht over de Sennenhonden, zo kwamen we er achter dat er nog meer Sennenhonden waren; de Entelbucher-, de Grote Zwitserse- en de Berner Sennenhond. Maar de Appenzeller Sennenhond had onze harten gestolen.


Ook het karakter van deze hond paste goed bij ons, lief, trouw aan de baasjes, temperamentvol, slim en alert en een groot uithoudingsvermogen. Na onze zoektocht kwamen we via de vereniging uit bij de erkende fokkers. Dit lijstje hebben we jaren goed bewaard, want we hadden al een hond, een Boerenfox (Jules) en die wilden we niet opzadelen met een pup, zodat hij rustig kon genieten van zijn oude dag.

De dag brak aan waarop onze Boerenfox na een prachtig leven bij ons, overleed. Een paar weken na zijn overlijden kwam het lijstje met de fokkers van de Appenzeller Sennenhond tevoorschijn en we hebben contact gezocht met de eigenaren van kennel “Van het Donderbos”. Daar werd het L-nestje geboren, 6 puppy’s, 1 teefje en 5 reutjes. Wij kregen Luuk van het Donderbos (Luke), wat waren we blij.

EEN UITMUNTEND!

We hebben met Luke een basiscursus gedaan en hij ontwikkelde zich goed. Toen Luke 10 maanden oud was hebben we uit nieuwsgierigheid meegedaan met de kampioenschapsclubmatch, hij kreeg de score: Uitmuntend. We werden door diverse liefhebbers van het ras er op geattendeerd om Luke eventueel in te gaan zetten als dekreu, maar dan moest er nog wel wat gebeuren. Hadden we daar zin in en tijd voor? We hadden Luke aangeschaft voor ons zelf, maar eigenlijk is het zonde als je zo’n mooie hond niet inzet als dekreu voor de vereniging, dus…

NHSB | 3092226

Geboortedatum | 29-07-2017

GEKWALIFICEERD ALS DEKREU 

Op 6 oktober 2019 behaalde Luke tijdens de rasinventarisatie voor de Gedragstest een A en voor de Exterieurkeuring ook een A.

In november 2019 heeft Luke voor de verplichte gezondheidsonderzoeken een goed resultaat ontvangen: HD (HD-A),  PL (0-0).

 

Vanwege de coronapandemie zijn er geen shows georganiseerd. Aan Luke is om die reden dispensatie verleend voor de showkwalificatie. Luke heeft dus alleen aan een show mee gedaan toen hij 10 maanden oud was, maar die show telde niet mee voor de kwalificatie. Wij zullen ook niet mee gaan doen aan shows, omdat het niet echt bij ons past. Luke weet, waar hij ook komt, zelf wel de show te stelen;-)


Luke is een prachtige hond geworden, krachtig en gespierd en ontzettend lief, vooral voor zijn baasjes. Luke vindt het heerlijk om te wandelen, vooral in losloopgebieden en zwemmen vindt hij fijn, maar hij houdt zijn baasjes goed in de gaten. Met deze resultaten kan Luuk van het Donderbos ingezet worden als dekreu, om dit mooie ras gezond in stand te houden.


Moeder: Diva van de Morrebok 

Vader:    Zampino von der Erftquelle

Bekijk ook

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.