Het Karakter

Een temperamentvolle hond

Het karakter van de Appenzeller is het resultaat van zijn gebruik in het Alpengebied door de eeuwen heen. Hij is zeer temperamentvol en heeft een groot uithoudingsvermogen. Zijn vermogen tot aanpassing en zijn opmerkingsgave voor de gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal van zijn baas, zijn typerend voor het ras.

De harde omstandigheden in de bergen en de nietsontziende selectie hebben het ras tot een zeer weersbestendige en een eenvoudig te voeden hond gemaakt, die nog weinig ziekten kent.

Tegenover vreemden is de Appenzeller iets wantrouwend. Door zijn aangeboren waak- en beschermingsdrang en de geringe jachtdrift zal hij huis en haard van de familie met grote betrouwbaarheid bewaken.

De workaholic onder de Sennenhonden

De Appenzeller is de workaholic onder de Sennenhonden. Met zijn vrolijke heldere blaf zorgt hij er voor dat je hem niet vergeet. Zijn enthousiasme moet in goede banen geleid worden en veel contact met de baas is nodig om er een evenwichtige kameraad van te maken. Hij leert snel, waardoor hij zich gauw verveelt bij het steeds herhalen van oefeningen. Als een Appenzeller niet consequent wordt opgevoed zal hij proberen om de leiding over te nemen. Het is dus belangrijk om te investeren in een zeer duidelijke, maar beslist geen harde opvoeding.

Het karakter van de Appenzeller is gevormd door het gebruik voor het werk. Zij moesten zelfstandig het vee hoeden en drijven en zullen daarom graag het voortouw nemen. Door hun lichaamsbouw zijn deze honden uiterst wendbaar. Nog steeds is hij zeer geschikt voor zijn oorspronkelijke gebruik, hoewel dat in de huidige tijd steeds minder gebeurt.

 

Dösti-bos

Zeer gericht op familie

De Appenzeller Sennenhond heeft een zeer sterke band met zijn baas en familie, met huis en haard. Hij heeft een heel levendig, welhaast kwikzilverachtig temperament. Wanneer je de Appenzeller ruw en zonder liefde behandelt en hem buiten de familiekring houdt, dan wordt hij schuw en mogelijk zelfs agressief. Het bewaken en hoeden is bij de Appenzeller nog sterk aanwezig. Appenzellers zijn niet geschikt als kennelhond.

Bekijk ook

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.