04 mei Anno 2022
Vanuit de eerste rasstandaard
In 1914 heeft Prof. A. Heim de eerste erkende rasstandaard opgesteld. Het oorspronkelijke gebied was het Appenzellerland. Vandaag de dag is het ras over heel Zwitserland verspreid en zelfs over de landsgrenzen, in veel landen.
De “Appenzeller Sennenhond” is duidelijk omschreven, waarmee het ras ook van de andere Zwitserse Sennenhonden is afgebakend.
Hoewel de Appenzeller Sennenhond vele liefhebbers kent, is de fokbasis nog steeds erg klein. Alleen door middel van bewust en verantwoord fokken, zal het mogelijk zijn het ras en haar natuurlijke en uitstekende genen te behouden…
Kenmerkend voor de Appenzeller
Appenzellers zijn de workaholics onder de Sennenhonden. Met hun vrolijke, heldere blaf zorgen zij er voor dat je hen niet vergeet. Hun enthousiasme moet in goede banen worden geleid en er is veel contact met de baas nodig om er een evenwichtige kameraad van te maken. Appenzellers zijn niet geschikt als kennelhond.
Het is een compact gebouwde hond, zeer wendbaar en met helder stemgeluid. Hij heeft een alerte en intelligente uitdrukking en een specifieke krulstaart (“posthoorntje”). Ze zijn heel beweeglijk en onvermoeibaar. De Appenzeller kan als enige Sennenhond ook de erkende grondkleur havannabruin hebben in plaats van zwart.
Ook de expressie en de lichaamstaal van de Appenzeller kan worden gezien als rastypisch. Door zijn aangeboren waak- en beschermingsdrang en geringe jachtinstinct, zal hij huis en familie met grote toewijding beschermen.
Het uiterlijk
Het gedrongen, krachtig gespierde lichaam van een bijna vierkante verhouding, de zwarte of havannabruine hoofdkleur met de symmetrische roodbruine en witte aftekeningen én zijn aanleg voor het bewaken en drijven van vee, maken de Appenzeller tot een typische vertegenwoordiger van de Zwitserse Sennenhonden.
Hij is aanzienlijk kleiner dan de “Grote Zwitser” of de “Berner”, maar iets groter dan de “Entlebucher”. Zijn karakteristieke staart draagt hij kenmerkend gekruld zijdelings van, of op het midden van het kruis (“posthoorntje”). Zijn pientere attente gezichtsuitdrukking is prachtig om te zien. In rust hangen de oren langs de wangen.
Boven de ogen heeft hij de zogenaamde roestbruine “Vieräugelfleck”. Een goed zichtbare bles gaat van boven op het hoofd zonder onderbreking over de neusrug en omvat dan gedeeltelijk zijn snuit. De vlakke bovenschedel vormt samen met de oren en de neuspunt een driehoek.
De Appenzeller in Nederland
Een van de eerste Appenzeller Sennenhonden in Nederland is geboren in 1965 in Zwitserland. Zij werd geïmporteerd en ingeschreven in het Nederlandse Hondenstamboek (NHSB). Zij wierp het eerste in Nederland geboren nest. Haar pups werden geboren in 1967 en als eerste nest van de Appenzeller Sennenhond ingeschreven in het NHSB.
Sindsdien zijn er meerdere Appenzellers naar Nederland geïmporteerd en kwamen er meer nesten.
Op dit moment leven er in Nederland ongeveer 580 Appenzeller Sennenhonden met een stamboom.
Jaarlijks worden er gemiddeld nog géén 60 Appenzeller Sennenhonden ingeschreven in het NHSB.
Waarom een stamboom?
Wanneer je een hond met een stamboom koopt, ken je de herkomst van je pup en weet je dat de ouderdieren met zorg zijn uitgekozen. Immers bij het zoeken naar welke reu een teef mag dekken, houden fokkers rekening met de gezondheid, het karakter en het uiterlijk van beide ouderdieren.
Als rasvereniging stellen we daarnaast een aantal gezondheidsonderzoeken verplicht. De fokker moet ook voldoen aan een aantal regels om het welzijn van de moederhond te beschermen. Waaronder de minimale periode tussen 2 nesten en het maximale aantal nesten dat een moederhond mag krijgen.
Inteelt lijkt de veroorzaker van veel aandoeningen. Daarom zijn er regels om inteelt te beperken. Daaraan moet iedere stamboomfokker zich houden. Bij een stamboomhond kan de fokker via de stamboom controleren of de ouderdieren familie van elkaar zijn en er kans bestaat op doorfokken. Een stamboompup wordt dus met veel zorg gefokt.
Op de website van de Raad van Beheer staat uitgebreide informatie geschreven over de voor- en nadelen van een stamboompup waarnaar we graag verwijzen: https://www.houdenvanhonden.nl/kopen-verzorgen-en-opvoeden-van-je-hond/waarom-een-stamboomhond/voordelen-en-nadelen-van-een-stamboomhond/
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.