Activiteiten

De Appenzeller Sennenhond is van oorsprong een drijf-, hoeder, waak-, huis- en erfhond.

Dat betekent dat hij aan de ene kant goed honkvast en waaks is en dat hij zijn huis en hof zal beschermen tegen indringers. Aan de andere kant betekent dit dat hij wil werken. Het ras is zeer temperamentvol, slim en alert en heeft een groot uithoudingsvermogen.

Met zijn typische, doordringende blaf, al kwispelend en het liefst hoog springend, toont hij zijn stormachtig temperament.

Een hond met vele mogelijkheden, die het liefst de hele dag bij het “werk” wordt betrokken, dat kan variëren van bedden opmaken en aardbeien plukken tot veedrijven, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Gehoorzaamheid

In de hondensport zijn er ook tal van mogelijkheden om aan zijn werklust te voldoen.

In trainingen met daarin gehoorzaamheid scoort de Appenzeller vaak zeer hoog en verrast hij steeds weer door zijn snelle begrip voor wat er van hem verlangd wordt. Maar let op, bij teveel herhalingen gaat hij zich vervelen en zoekt hij zijn eigen uitdagingen.

Speuren

Bij de opleiding tot speurhond moet je wel steeds bedenken dat de Appenzeller bij zijn werk als drijver en hoeder voornamelijk op het zicht afging, maar bij goede oefening is hij ook zeer goed op te leiden voor het werk met de neus.

Lawine- en reddingshond

Bij het werk als lawine- en reddingshond komen zijn grote intelligentie, zijn drang tot zelfstandigheid en zijn behendigheid tot uiting. Ook komt hier zijn, in het dagelijkse leven soms wat storende, luide geblaf goed van pas. Deze opleiding vereist van de begeleider zeer veel inspanning en dat moet je vooraf goed bedenken.

Appenzeller-Sennenhond-pup-met-bal

Spelenderwijs leren ze het beste

Bij al deze trainingen moet je wel altijd blijven beseffen dat een Appenzeller op speelse wijze gemotiveerd dient te worden, daar hij bij een te grote druk geneigd is zich te verzetten.

Een Appenzeller heeft daarom een baas nodig, die zich bewust is van hondengedrag en die goed kan observeren. Van belang is om het gewenste gedrag dat de hond toont, te belonen en verder te ontwikkelen. Ongewenst gedrag kun je beter negeren of op een andere rail zetten. Dus proberen af te leiden en tot gewenst gedrag omturnen, het liefst spelenderwijs. Zo ontstaat een geweldige band en zal de Appenzeller voor je door het vuur gaan.

Bekijk ook

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.